Chiny # 1 Pekińskie delicje czyli kwa-kwa

Nowy-1

Kultowym daniem w Pekinie jest oczywiście kaczka po pekińsku, po chińsku Quan Ju De 全聚德. Kaczki są hodowane w kilku gospodarstwach na przedmieściach Pekinu.,kiedyś panowała wolna amerykanka,kaczki mógł hodować każdy , teraz to się zmieniło.Są tuczone zbożem i pastą sojową , po 65 dniach nadają się do uboju .
W sumie trudno sobie nawet wyobrazić skalę hodowli, kiedy codziennie trzeba dostarczyć kaczki dla kilkunastu milionów mieszkańców …

yotd5f
W restauracjach zawiesza się je na hakach , wiszą sobie na ścianie lokalu ,ale na nikim nie robią specjalnego wrażenia. Kiedy przeschną po umyciu pokrywa się je syropem cukrowym i za kilka dni są gotowe do pieczenia w ceglanym piecu nad ogniem z drewna drzew owocowych aż skórka stanie się  lśniąca i chrupiąca.
Co ważne – użyte drewno prawie nie wydziela dymu, wartością są ulatniające się olejki eteryczne.Pieczona przez 30 – 40 minut w temperaturze 270 stopni kaczka jest często
obracana w celu uzyskania równomiernego koloru i oczywiście smaku.

beijing-peking-duck-ovenOdwiedziliśmy najbardziej prestiżowy lokal serwujący tą potrawę – o nazwie oczywiście  Quanjude, działający od 1864 r. Ilość miejsc ograniczona,konieczna rezerwacja, zamyka się o 18 , nie ma zmiłuj,trzeba się szanować.Restauracja , poza kaczką po pekińsku oferuje ponad 400 innych dań tylko z kaczek…

RIMG0298Serwowanie dania to cały rytuał : najpierw na stół wjeżdżają dodatki – zupa, placki, coś jak meksykańskie tortille, drobno pokrojoną dymkę i kiełki, sos śliwkowy.
Potem główny kelner – mistrz ceremonii – podjeżdża wózeczkiem , ubrany w śnieżnobiały fartuch, rękawiczki i maskę na twarzy , że nie wspomnę o wysokiej czapce  i z namaszczeniem ostrym jak brzytwa nożem odkrawa cieniutkie plasterki mięsa ,z każdej kaczki uzyskuje się ich ponad 100. Pieczołowicie układa je na paterze,mięsa nie ma dużo , właściwie większość stanowi  skórka.
Jest przypieczona z obu stron , bo przygotowując kaczkę nadmuchuje się ją sprężonym powietrzem, aby skóra nie przywierała do mięsa.Kawałki mięsa składa się razem z kiełkami i warzywami do placka,gotowy rulonik macza się w sosie i… smacznego !

RIMG0310Zimne Tsingtao lub wino ryżowe ( o mocy +30%) poprawiają trawienie i humory.
Jedną kaczką najedzą się dwie osoby, ale jeśli są bardzo głodne to jedna na głowę to właściwa porcja.
Całość kosztuje tu około 200 RMB , czyli ok.100 PLN.
W innych restauracjach ceny są niższe , ale i tak to raczej danie od święta.

woksoflife.pinterest

/ obrazek z internetu:the woks of life / pinterest/

O innych, bardziej zwyczajnych przysmakach – w następnym odcinku.

Advertisements

12 thoughts on “Chiny # 1 Pekińskie delicje czyli kwa-kwa

  1. uwielbiam kaczkę z hoisin sauce:))
    co prawda jadlam tylko jaka zamowiona w barach chinskich, bo nie mialam byc okazji w Azji, ale taka namiastka tamtych smakow mi bardzo smakuje:)

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s