/fot.Natalia , przewodniczka , polecam !/
Po kaczce pora na dania z niższej półki . To dim sum.
Dim sum to małe przekąski ,odpowiednik hiszpańskich tapas. Rodzajów dim sum jest mnóstwo. Jednym z nich są właśnie pierożki, znane są one pod nazwą Wonton , czasem używa się angielskiego „dumplings” . W chińskich restauracjach podawane są w godzinach między 12 – 15, czyli w porze „lunchu”.
Najbardziej klasyczna wersja to pierożki zawijane jak nasze pierogi , ale dodatkowo przeciwległe krańce są łączone. Na video występują na 1. pozycji.
Ciasto do wontonów to nic innego jak proste ciasto pierogowe (mąka i woda), bardzo cieniutko rozwałkowane i pokrojone w kwadraty lub wycięte w kółka. Ciasto zagniata się tradycyjnie – ręcznie i rozwałkowuje wałkiem . Oczywiście można użyć domowych urządzeń typu mikser , ale to nie będzie klasyczny dim sum 🙂
Jako nadzienie używa się mielone mięso wieprzowe lub drobiowe , krewetki, przegrzebki, czasem samodzielnie , ale często łączone z drobno pokrojonymi warzywami. Nadzienie nie jest suche, dolewa się nieco wody , aby po kilkunastu minutach na gotowania na parze powstał wewnątrz pierożka smaczny rosołek. Nie da się ukryć , że stanowi to pułapkę na mniej doświadczonych smakoszy – serwowane pierożki są bardzo gorące , nieumiejętny chwyt pałeczkami czy zbyt łapczywe nagryzienie skutkuje nieoczekiwanym wytryskiem na garderobę.
Fajnie jest , kiedy posiłek jemy w większym gronie – można wtedy zamówić kilka rodzajów wontonów i dzielić się smakami wg. uznania. Do dania podawanych jest kilka rodzajów sosu , od łagodnego i słodkiego po wściekle pikantny, w miseczkach maczamy pierożki do woli. Samo pierożek nie ma określonego smaku, daje go dopiero sos. Warto zauważyć , że łatwo można rozpoznać rodzaj użytego farszu – te z krewetkami mają kolor lekko różowy, z mięsem ciemny , najczęściej brązowy, z warzywami – zielony.
Wontony najczęściej gotuje się na parze , ale powszechne są też smażone w oleju czy gotowane w wodzie. Również podawane są do zupy , coś jak nasze uszka.
Jiaozi
Jiaozi jest odmianą wontonów ,są wypełnione mięsem, najczęściej zmieloną wieprzowiną, kurczakiem, wołowiną, jagnięciną, rybami lub krewetkami , z dodatkiem posiekanych warzyw oraz przypraw – imbiru, kolendry, czosnku. Te nadzienia są następnie zawijane w ciasto i gotowane na parze. Mają grubszą skórę niż zwykłe wontony i zamyka się je lekko okręcając wierzchołek.
Smacznego !
jakie śmieszne 🙂 nigdy w życiu tego nie jadłam, a wygląda fajowo 🙂
PolubieniePolubienie
U nas pierogi to raczej pospolite danie , ale nie w Azji. W Azji to podstawa 🙂 pozdr
PolubieniePolubienie
Dla samych tych pierożków pojechałabym do Chin! Pyszności:) Takie przekąski są idealne na wizytę znajomych, poszukam przepisów, żeby móc takie przyjęcie zorganizować:)
PolubieniePolubienie
Próbuj , choć lepiej byłoby zobaczyć najpierw jak wyglądają oryginały 🙂
pozdr
PolubieniePolubienie
Oj nie wiem, czy to dla mnie, ja lubię wiedzieć, co jest w środku a przy takim farszu ciężko o to 😀 No i krewetek nie lubię, więc ten rodzaj farszu też nie dla mnie! Ale śmiesznie, że w tak odległych miejscach na kuli ziemskiej opracowano ten sam sposób zwijania pierożków i uszek 😀
PolubieniePolubienie
To prawda , dziwne, że w tylu miejscach na świecie niezależnie od siebie nauczyli się kleić pierożki 🙂
pozdr
PolubieniePolubienie
Mniam! Nie próbowałam jeszcze ale wyglądają znakomicie i zachęcają do spróbowania. Wyglądają też znacznie delikatniej niż nasze ruskie 😉
PolubieniePolubienie