Chiny # 4 Deserek

IMG_2942Aby miło zakończyć wątek kulinarny zapraszam na deser  , na który proponuję banany w cieście.Potrawa jest prosta  a wysoce smaczna, warto racuszków napiec całą górę , bo i tak wszystkie znikną w przeciągu kilku minut.

fritters-316489_6401Potrzebujemy :

  • szklanka mąki ( w oryginalnym przepisie jest ryżowa , ale proponuję raczej pszenną lub kukurydzianą, albo przynajmniej jej dodatek, bo ciasteczka ryżowe mają blady, chorobliwy kolor,z pszennej zaś mąki uzyskujemy sympatyczny brąz jak po turnusie w Łebie ).
  • mleko kokosowe ( puszka, warto zmieszać zestaloną część śmietanki z góry puszki ze znajdującym się poniżej  przeźroczystym płynem).
  • soda oczyszczona ( szczypta)  ,jajko, cukier, sól,
  • olej do smażenia, cukier puder do posypania.
  • 2-3 banany

Sprawa jest banalna – miksujemy razem wszystkie składniki ( poza bananami ) a  banany kroimy  na mniej więcej 1-2 cm. kawałki i wrzucamy do miski z ciastem.Możemy je też kroić wzdłuż ,będą większe.

Fotolia_34572849_Subscription_Monthly_XLW woku , frytownicy lub innym głębokim naczyniu rozgrzewamy olej , po kolei wrzucamy do niego kawałki bananów w cieście. Gdy nabiorą kolorków wyciągaj je łyżką cedzakową i układaj na ręczniku papierowym, aby odsączyć tłuszcz .

Posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem z cukru i mleczka kokosowego, można użyć też czekolady ,wiórków kokosowych  lub sezamu.

5 0931Zamiast bananów możecie użyć brzoskwinie , morele , jabłka, poeksperymentujcie z warzywami – marchewką czy porem , ale  już bez cukru.

Voilà !

DSC01754

A następnym razem wreszcie ruszymy w podróż po Chinach – zaczniemy od Pekinu , powyżej fotka  : dzień jak co dzień – Plac Tiananmen  ,kolejka do Mauzoleum Mao Zedonga , 3 godziny stania …/

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s